Home

Wat en hoe

Schippers

Zeiljacht

Vaargebieden

Vaarroutes

Prijzen

Fotos

Contact

Links

Gastenboek

 

 

Vaargebieden en zeiltochten

 

Zeilen en meevaren in Griekenland

In Griekenland zijn veel mooie eilandjes met een bergachtig landschap en leuke authentieke dorpjes. Ook zijn er veel baaitjes om voor anker te gaan en lekker te zwemmen en snorkelen in prachtig helder blauw en schoon water.

 

Vaargebieden

Peloponnesos

Chalkidiki

Pilion (Volos)

Evia

Noordelijke sporaden: Skiathos, Skopelos, Alonissos enz.

Oostelijke sporaden: Samos, Ikaria, Chios en Lesbos

Dodekanesos: Rodos, Kos, Simi, Kalymnos, Patmos enz.

Cycladen: 23 eilanden zoals Paros, Naxos, Mykonos, Delos, Santorini (Thira)

Saronische golf: Athene, Aegina, Poros, Hydra

Ionische zee: Corfu, Lefkas, Ithaka, Kefalonia en Zakynthos enz.

Kreta

 

Zeilen en meevaren in Turkije

De kust van Turkije heeft grotendeels hoge bergen. Er zijn prachtige baaien vaak omzoomd door bomen. In deze baaien kan je goed voor anker gaan en heerlijk zwemmen. Ook zijn er langs de kust dorpen en steden waar u goed kunt winkelen, of op een terrasje genieten van het mooie weer.

 

Vaargebieden

Noordkust Turkije: Istanbul, Bosporus, Zee van Marmara of de Zwarte zee

Westkust Turkije: Kusadasi, Bodrum, Marmaris, Göcek, Fethiye

 
 

Op het hier bovenstaande landkaartje ziet u een aantal voorbeeldroutes. U kunt kiezen voor één van deze vaarroutes of u kunt zelf een route samenstellen. Op het kaartje is met witte vierkantjes de vliegvelden aangegeven waar u vanuit Nederland of Duitsland heen kunt vliegen. U kunt voor de heen- en terugreis gebruik maken van het zelfde vliegveld in Griekenland of Turkije. Een andere mogelijkheid is om voor de heen- en terugreis gebruik te maken van een verschillend vliegveld. Wij kunnen u helpen met het uitzoeken van de meest geschikte en voordelige vlucht.

Op het tabblad "Vaarroutes" is een voorbeeld van een 1-weekse zeilvakantie beschreven.

 

 

Hieronder volgt een beschrijving van de bezienswaardigheden, de natuur en de wind in de verschillende vaargebieden.

 

GRIEKENLAND

Peloponnesos

De Peloponnesos is het grootste schiereiland van Griekenland, ongeveer de helft van Nederland. De wind is gemiddeld 4 BF en er is veel zon. Het heeft een mooie natuur met hoge bergen en veel leuke havenplaatsjes. Ook is er veel oudheid, zoals de opgravingen van de antieke steden Olympia, Epidaurus en Mycene .

Chalkidiki

Dit zijn de 3 langwerpige schiereilanden (vingers) in het noordoosten van Griekenland. Er is meestal een matige wind (gemiddeld 3-4 BF). Het landschap is heuvelachtig met veel pijnbomen en mooie baaien met prachtige zandstranden. Het meest oostelijk schiereiland is Athos waar 20 kloosters van de Orthodoxe kerk staan. De kloosters zijn erg mooi en groot en de meesten zijn al 1000 jaar oud. Er wonen alleen mannen en je mag niet aan land zonder een vooraf aangevraagde vergunning. De kloosters staan vrijwel allen aan de kust, je kunt ze vanaf de zeilboot bekijken. Aan het einde van het schiereiland is een hoge berg van 2033 meter hoog. Een zeiltocht langs Athos is echt spectaculair.

Pilion (Volos)

Het schiereiland Pilion ligt aan de oostkant van het vasteland, ten zuiden van Chalkidiki. Rond Pilion is relatief weinig wind (gemiddeld 3 BF) maar wel meer kans op regen dan in het zuiden van Griekenland. De natuur is hier ontzettend mooi en groen, hoge bergen mooi begroeid met vele soorten bomen. Ook zijn er veel schilderachtige oude bergdorpen. De dorpen hebben een bijzondere architectuur, geheel afwijkend van de rest van Griekenland. Ook kunt u er prachtig wandelen over 18 e eeuwse ezelspaden (kalderimi’s). Tussen Pilion, het vasteland en het grote eiland Evia is een hele grote baai met beschut water om te zeilen en ankeren. Ook zijn er leuke Griekse visserplaatsjes om aan te leggen. Echt een aanrader, vooral voor de minder ervaren zeilers.

Evia (Euboea)

Evia is het grote langgerekte eiland ten oosten van het vasteland waarop Athene ligt. Er is meestal relatief weinig wind (gemiddeld 3 BF). Aan de oostzijde van het eiland kan je tussen het eiland en het vasteland doorvaren, een zeer beschut gebied om te zeilen. Op het eiland Evia komen relatief weinig buitenlandse toeristen. Het is een rustig en bergachtig eiland dat in het noorden mooi groen en bebost is en in het zuiden droog en vrij kaal.

Noordelijke Sporaden: Skiathos, Skopelos, Alonnisos enz.

Deze eilandengroep ligt in het noord-oosten van Griekenland. De wind is gemiddeld 3 tot 4 BF. De eilanden hebben een mooie groene natuur, heuvel- tot bergachtig met ruige rotskusten maar ook mooie zandstranden. De stad Skiathos is een toeristisch en gezellig havenplaatsje met vele taveernes. De dorpen op de eilanden Skopelos en Alonnisos hebben hun traditionele architectuur en karakter behouden. De meeste huizen hebben leuke houten balkonnetjes dat typerend is voor deze eilandengroep.

Oostelijke Sporaden: Samos, Ikaria, Chios en Lesbos

Deze eilanden liggen aan de oostzijde van de Egeïsche zee, voor de westkust van Turkije. De wind is hier in het voor- en najaar gemiddeld 3 tot 4 BF. In de zomer kan de wind vanwege de Meltemi (wind uit het noorden) variëren van 4 tot 7 BF. Dan is dit gebied vooral geschikt voor de meer ervaren zeilers. Het zijn bergachtige groene eilanden met ieder een eigen karakter. Samos is een mooi groen en lieflijk eiland met veel leuke dorpjes. Ikaria is een ruig en stijl in zee aflopend eiland waar relatief weinig toeristen komen. Chios is een bijzonder eiland, in het zuiden groeien mastiekbomen en de dorpjes in deze omgeving zijn zeer afwijkend van de rest van Griekenland. De witte muren van de huizen zijn beschilderd met drukke patronen. Lesbos is het meest noordelijke eiland, de oostelijke helft is mooi begroeid en de westelijke helft is vulkanisch.

Dodekanesos: Rhodos, Nisyros, Kos, Simi, Kalymnos, Patmos enz.

Deze 33 eilanden liggen in het zuid-oosten van de Egeïsche zee. De wind is hier in het voor- en najaar gemiddeld 4 BF en in de zomer 4 tot 7 BF. Zomers is dit gebied alleen geschikt voor ervaren zeilers. De grootste en meest bekende eilanden zijn Rhodos en Kos. Rhodos heeft een prachtige oude hoofdstad en op beide eilanden zijn veel opgravingen uit de Griekse oudheid. Het grootste deel van de overige eilandjes zijn nog rustig en authentiek, zoals Lipsi, Leros, Kalymnos en Tilos. Op deze minder bekende eilanden zijn ook een aantal bezienswaardigheden, zoals Simi met zijn prachtige havenplaatsje en Patmos waar de apostel Johannes heeft gewoond. Op het vulkanische eiland Nisyros kunt u een bezoek brengen aan een aantal actieve kraters.

Cycladen: 23 eilanden zoals Paros, naxos, Mykonos, Delos en Santorini

De Cycladen is het Griekenland van de kalenderplaatjes met zijn spierwitte kubusvormige huisjes en kerkjes met blauwe deuren en kozijnen. Er zijn meer dan 100 kleine eilandjes waarvan er 23 bewoond zijn. De wind is hier in het voor- en najaar gemiddeld 4 BF maar zomers varieert de wind vanwege de Meltemi van 4 tot 7 BF. Dan is dit gebied alleen geschikt voor ervaren zeilers. De meeste eilanden zijn bergachtig en vrij kaal en droog. De dorpjes (Chora) zijn schilderachtig en liggen meestal boven op een berg, het is alsof de tijd er heeft stil gestaan. Een bekend en toeristisch eiland is het vulkanische eiland Santorini (Thira). De grote krater is gevuld met zeewater zodat je er doorheen kunt varen met de zeilboot. Dit is een geweldige ervaring, je vaart langs prachtig gekleurde steile rotswanden met boven op de rand de spierwitte dorpjes.

Saronische golf: Athene, Egina, Poros, Hydra

De Saronische golf is de baai tussen het vasteland waarop Athene ligt en de Peloponnesos. Er liggen 5 bewoonde eilandjes en de wind is hier gemiddeld 3 tot 4 BF. De afstanden tussen de verschillende haventjes zijn klein, waardoor het ook een geschikt gebied is voor niet ervaren zeilers. Het vliegveld van Athene is dichtbij met veel vluchten naar Nederland en Duitsland. Het nadeel is dat het hier in de weekenden en in de vakanties erg druk is op het water. Op de eilandjes en het vasteland zijn leuke en gezellige havenplaatsjes. Ook het grote amfitheater Epidaurus uit de Griekse oudheid, ligt aan de Saronische golf en kan bezocht worden.

Ionische zee: Corfu, Lefkas, Ithaka, Kefalonia en Zakynthos

De Ionische zee is aan de westzijde van het vasteland van Griekenland. Er zijn 14 bewoonde eilanden en de wind is er gemiddeld 3 tot 4 BF. De afstanden tussen de eilandjes zijn klein waardoor het gebied ook geschikt is voor niet ervaren zeilers De eilanden hebben een mooie groene natuur met bergen en veel bomen. Er zijn veel leuke havenplaatsjes en baaitjes om te ankeren. De huizen in de dorpen zijn in tegenstelling tot het grootste deel van Griekenland niet wit maar hebben verschillende kleuren.

Kreta

Kreta is het grootste eiland van Griekenland en is 250 km lang. De wind is hier in het voor- en najaar gemiddeld 4 BF en in de zomer 4 tot 6 BF. Het heeft een mooie natuur met hoge bergen, ruige rotskosten maar ook mooie stranden. Er zijn veel schilderachtige havenplaatsjes zoals Chania en Rethymnon. Hier is het gezellig met veel terrasjes en winkeltjes maar er zijn ook nog authentieke dorpjes die nog nauwelijks door de toerist zijn ondekt.

 

TURKIJE

Noordkust Turkije: Istanbul, Bosporus, Zee van Marmara of de Zwarte zee

Wie denkt er aan Istanbul als je wilt gaan zeilen? Toch is het een zeer geschikt uitgangspunt. Het is met het vliegtuig goed te bereiken vanuit Nederland of Duitsland, Istanbul is een prachtige stad en je kunt vanuit Istanbul mooi zeilen. Istanbul ligt aan de Bosporus die de Zwarte zee met de Zee van Marmara verbind. Varen over de Bosporus is werkelijk schitterend, je vaart dwars door de stad Istanbul, langs prachtige paleizen en moskeeën. De Zee van Marmara is een binnenzee waardoor het een beschut zeilgebied is. De wind is hier gemiddeld 3 tot 4 BF. Er liggen 10 eilanden met leuke dorpjes en een hele mooie groene natuur. In de Zee van Marmara zijn veel dolfijnen, erg mooi als ze voor de boeg van de zeilboot mee zwemmen.

Vanuit Istanbul kan je ook via de Bosporus naar de Zwarte Zee varen. Hier zijn meestal wat meer golven en wind waardoor deze zeiltocht meer geschikt is voor ervaren zeilers. Aan de Turkse kust van de Zwarte zee komen nauwelijks buitenlandse toeristen. De bewoners zijn zeer gastvrij en zullen je altijd van harte welkom heten. Ook hier is de natuur erg groen, er is ook wat meer neerslag dan in de Middellandse zee.

Westkust Turkije: Kusadasi, Bodrum, Marmaris, Göcek, Fethiye enz.

De westkust van Turkije is een mooi en groot zeilgebied, met een gemiddelde wind van 4 BF. De natuur is mooi met hoge bergen en vele diepe inhammen en baaien. Kusadasi is bekend vanwege de opgravingen van de Grieks-Romeinse stad Efese. De kust tussen Bodrum en Fethiye is het mooiste gebied om te zeilen. Er zijn veel grote en kleine baaien omzoomd door bomen, waar je prachtig voor anker kunt gaan. Meestal is er wel een restaurantje in deze baai waar je gastvrij wordt ontvangen en lekker kunt eten. Bodrum en Marmaris zijn toeristische plaatsen waar je gezellig kunt winkelen of oudheid kunt bekijken.