Home

Wat en hoe

Schippers

Zeiljacht

Vaargebieden

Vaarroutes

Prijzen

Fotos

Contact

Links

Gastenboek

 

 

Vaarroutes

Op het hier onderstaande landkaartje ziet u een aantal voorbeeldroutes. U kunt kiezen voor één van deze vaarroutes of u kunt zelf een route samenstellen. De lengte van de route is afhankelijk van de duur van uw vakantie. Bij de Cycladen eilanden ziet u bijvoorbeeld verschillend gekleurde routes. Elke kleur is een route die geschikt is voor 1 week vakantie. Als u meerdere weken wilt zeilen kunt u een combinatie maken van de verschillende routes. Soms moet er vanwege de windrichting en windkracht van de route afgeweken worden. We varen dan bijvoorbeeld naar een ander haventje dat beter beschut is voor deze wind.

Op het kaartje is met witte vierkantjes de vliegvelden aangegeven waar u vanuit Nederland of Duitsland heen kunt vliegen. U kunt voor de heen- en terugreis gebruik maken van het zelfde vliegveld in Griekenland of Turkije. U vaart dan min of meer een rondje, het begin en eindpunt van de zeiltocht is in de buurt van het vliegveld. Een andere mogelijkheid is om voor de heen- en terugreis gebruik te maken van een verschillend vliegveld. U hoeft dan niet terug te varen naar het startpunt van de zeiltocht. Het voordeel hiervan is dat u dan een zeiltocht kunt plannen waarbij de meest voorkomende wind uit een gunstige richting komt. Wij kunnen u helpen met het uitzoeken van de meest geschikte en voordelige vlucht.

 

 

Hieronder is een 1-weekse zeiltocht beschreven. Op het kaartje is dit de rode route ten zuiden van Samos. De beschrijving dient ervoor om u een indruk te geven hoe een zeilvakantie in Griekenland of Turkije verloopt. Het programma staat zeker niet vast, het zal in overleg met de gasten opgesteld worden. Ook kan er door het weer van het programma afgeweken moeten worden.

 

1-WEEKSE ZEILVAKANTIE VANAF SAMOS

Samos – Agathonissi – Lipsi – Patmos – Arki – Samos - (Efese)

 

Dag 1: Nederland - Samos

U wordt door ons op het vliegveld van Samos opgehaald en we gaan naar ons zeiljacht die in het mooie haventje van Pythagorion ligt. U bekijkt de boot van binnen en buiten en brengt uw bagage naar uw hut. Tijdens het nuttigen van een drankje en hapje maakt u kennis met het schippers-echtpaar en eventueel andere gasten. Afhankelijk van de aankomsttijd kunt u het dorp Pythagorion bekijken. Pythagorion is een toeristisch havenplaatsje wat zijn Griekse sfeer gelukkig heeft behouden. ’s Avonds kunt u uit eten gaan op één van de gezellige terrasjes langs het haventje.

Dag 2: Samos (Pythagorion) – Agathonissi

We ontbijten aan boord maar u kunt ook eventueel op een terrasje ontbijten. Na het ontbijt bespreken we de regels t.b.v. de veiligheid aan boord. Elke ochtend zullen we het dagprogramma bespreken dat naar wens van de gasten en het weerbericht vastgesteld wordt. We varen uit en hijsen de zeilen. Afhankelijk van de wind zal de motor zo weinig mogelijk gebruikt worden. We varen naar het kleine eilandje Agathonnissi, dit is 3 tot 4 uur zeilen. Tijdens het zeilen eten we een broodje. Agathonissi is nog een authentiek eilandje waar vrijwel geen toeristen komen. We gaan voor anker in een mooi baaitje, waar u een duik kunt nemen in het heldere schone water. ’s Avonds barbecueën we op het mooie strandje en genieten van de zonsondergang.

Dag 3: Agathonissi – Lipsi

Na het ontbijt aan boord zeilen we in 3 tot 4 uur naar het leuke eilandje Lipsi. We gaan voor anker in een mooie baai met helder blauw water. We lunchen aan boord en gaan lekker zwemmen en snorkelen. In het heldere water kunt u alles zien zoals mooie gekleurde vissen, zee-egels, sponsen en waterplanten. Hierna varen we naar het haventje van het prachtige pittoreske vissersplaatsje Lipsi. We wandelen door het Griekse dorpje met witte huisjes en blauwe kozijnen en een leuk dorpspleintje. ’s Avonds kunt u uit eten gaan bij één van de Griekse taveernes.

Dag 4: Lipsi – Patmos

Na het ontbijt zeilen we in 2 tot 3 uur naar het eiland Patmos en leggen aan in het havenplaatsje Skala. U kunt met de bus of lopend naar het prachtige spierwitte dorp (Chora), dat boven op een berg ligt aan de voet van een oude kloosterburcht. Dit dorp dat stamt uit de 12 e eeuw, is met zijn smalle straatjes en kerkjes echt een juweeltje. U heeft hier een prachtig uitzicht over het eiland Patmos en de omringende eilanden. Ook kunt u een bezoek brengen aan het bezienswaardige klooster en de grot waar de apostel Johannes “de Openbaringen” heeft geschreven. Het geheel staat onder beheer van Unesco. ’s Avonds kunt u uit eten gaan bij één van de taveernes in het havenplaatsje Skala.

Dag 5: Patmos – Arki

Na het ontbijt varen we een uurtje naar een prachtige baai op het eilandje Patmos. U kunt hier een rots in het water bekijken waar in de prehistorie mensen hebben gewoond en zonnen en zwemmen op het strand. Na de lunch zeilen we in 2 tot 3 uur naar het eilandje Arki waar we aanleggen in het schattige natuurlijke haventje van het enige dorpje op het eiland. Hier wonen ongeveer 50 mensen en er komen alleen toeristen die net als ons het eiland met een boot bezoeken. U kunt naar behoefte een wandeling maken over het eilandje en ’s avonds uit eten gaan in één van de 2 taveernes waar traditionele Griekse maaltijden worden geserveerd.

Dag 6: Arki – Samos (Pythagorion)

Vandaag zeilen we terug naar Samos en maken de grootste zeiltocht van deze week van ongeveer 5 tot 6 uur. Tijdens het zeilen genieten we van de zon en naar wens kan er gevist worden. Tijdens het zeilen eten we een broodje en in de loop van de middag leggen we aan in de haven van Pythagorion en wandelen wat door het gezellige vissersplaatsje met vele winkeltjes. U kunt ook de mooie kerk en het oude fort bekijken. ’s Avonds kunt u uit eten gaan op één van de vele leuke terrasjes.

Dag 7: Samos – Nederland

Vandaag komt er helaas een einde aan uw vakantie, of misschien heeft u nog een week een huisje of appartement op het eiland Samos geboekt. Afhankelijk van de tijd van u terugvlucht kunt u nog wat in het dorp of de omgeving rond kijken. We brengen u naar het vliegveld en nemen met bruine koppen afscheid van elkaar.

Alternatief voor dag 6

We kunnen ook op dag 5 terug naar Pythagorion op Samos zeilen, zodat u op dag 6 met de veerboot naar Kusadasi in Turkije kunt varen. U kunt hier de opgravingen van de Grieks-Romeinse stad Efese bezoeken.